Top 10 alimente care scad colesterolul
Colesterolul este esențial pentru viața vitală a omului, însă în cazul în care este prezent în ambudență crează grave probleme de sănătate.
Astăzi "colesterolul" este o tema de discuție, care persistă practic în fiecare emisiune dedicată sănătății, pe toate portalurile medicale și în bloguri. Am decis și noi, să nu rămânem în urmă, și să studiem acest subiect, foarte important mai detaliat.
Colesterolul este un compus chimic care este produs în mod natural de către organismul uman. Este identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului, și transportat în sânge. În același timp, 80% de colesterolul din organism este produs de către ficat, în timp ce restul 20% provine din dieta noastră.
Dacă omul are probleme cu inima, cu vasele sangvine sau disfuncții ale ficatului, atunci nivelul ridicat al colesterolului în singe, cauzat de o alimentație incorectă (produse grase, afumate, prăjite) poate fi foarte periculos. Lipoproteinele fac depozite de colesterol de-a lungul pereților arterelor, cauzând formarea unei substanțe grea, groasă numită placa de colesterol, care este asociat cu un risc crescut de boli cardiace coronariene, cu accident vascular cerebral și cu boala arterelor periferice.
Doriți ca nivelul colesterolului să fie în normă? Atunci includeți în dieta zilnică 10 produse benefice, care Vă vor ajuta la normalizarea nivelului de colesterol și chiar la scăderea lui, precum și la întărirea imunității Dvs. și vor satura organismal cu substanțe nutritive și vitamine.
1. Usturoiul
Usturoiul pare a fi alimentul minune pentru o mulțime de afecțiuni, fiind folosit din cele mai vechi timpuri pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, diminuarea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, protejând și de răceli și infecții. Studii recente au arătat că usturoiul ajută la prevenirea îngroșării arterelor sau a formării plăcii pe artere.
Cum să îl consumăm? - proaspăt, în sosuri, supe sau integrându-l în diverse mâncăruri.
Doza recomandată: 2-4 căței de usturoi pe zi.
2. Spanacul
Luteina, substanța conținută în spanac, ajută la prevenirea orbirii, dar și a infarcturilor sau a altor boli cardiovasculare. Spanacul previne și ajută la eliberea vaselor de sânge de colesterol.
Cum să îl consumăm? - preparat în diverse moduri, după preferințe.
Doza recomandată - sursa recomandată de luteină ar fi de o jumătate de cană pe zi.
3. Soia
Atunci când vrei să iți ții sub control nivelul colesterolului ar trebui să reduci consumul de grăsimi saturate. Cele mai multe grăsimi saturate se găsesc în unt, lapte, smântână, carne, ulei de palmier sau ulei de nucă de cocos. Pe acestea ar trebui să le înlocuiești cu diverse produse din soia care conțin isoflavone, substanțe care reduc nivelul de colesterol.
4. Boabele
Mănâncă în fiecare zi o ceașcă de diverse feluri de fasole și îți vei asigura porția zilnică de fibre, micșorându-ți în același timp nivelul colesterolului cu aproximativ 10%, în doar 6 săptămîni. Fibrele solubile conținute de fasole ajută la echilibrarea colesterolului, dar și la prevenirea bolilor de inimă.
5. Sardine
Sardinele sunt bogate în omega 3. În plus , acestea sunt o alternativă pentru alți pești cu un conținut ridicat de grăsimi.
6. Nucile
Sunt bogate în grăsimi mononesaturate și acizi graşi omega-3. Include în dietă alune, migdale, nuci pecan, arahide etc.
7. Fulgi de ovăz
Dacă îţi începi ziua cu un bol de fulgi de ovăz, felicitări! Dintre toate cerealele integrale, fulgii de ovăz sunt cea mai bună sursă de fibre solubile – reduc colesterolul diminuând abilitatea celulelor din sânge să rămână în interiorul pereţilor vaselor de sânge. Doza zilnică necesară ar trebui să fie de 10 grame de fibre solubile pe zi. Un sfert de cană de fulgi de ovăz la micul dejun îţi oferă 5 grame de fibre. Dacă adaugi un măr tăiat cubuleţe mai câştigi încă 3 grame de fibre solubile.
8. Avocado
Avocado este un aliment care nu ar trebui să îţi lipsească din bucătărie. Dacă mai ai dubii, află că este un aliment bogat în grăsimi monosaturate care reduc colesterolul rău şi trigliceridele şi cresc nivelul colesterolului bun. Mai mult, veţi iubi aroma şi textura cremoasă a acestui fruct (da, avocado este un fruct!). Îl poţi consuma sub formă de guacamole, îl puteţi adăuga în sandvişuri şi salate sau poate fi o gustare ideală între mese.
9. Fructele si legumele
Întotdeauna au fost recomandate în regimul alimentar zilnic pentru nenumăratele beneficii pe care le aduc organismului. Prin conținutul mare de vitamine, minerale și unele fibre, fructele și legumele asigură o cantitate importantă de nutrienți de bună calitate necesari funcționării normale a organismului și menținerea tonusului sistemului imunitar.
10. Ciocolata
Dacă sunteţi un fan al ciocolatei, avem veşti bune. Studiu după studiu confirmă că este unul dintre cele mai sănătoase alimente, cu numeroase beneficii. Ciocolata neagră este bogată în flavonoide, antioxidanţi care ajută la scăderea colesterolului. Mai mult, conţine acid oleic şi grăsimi monosaturate care se găsesc şi în uleiul de măsline. Este suficient un pătrăţel de ciocolată neagră zilnic pentru a distruge rapid colesterolul în exces. Alegeţi o tabletă de ciocolată neagraă cu peste 70% cacao pentru a Vă bucura de toate beneficiile sale!