Faptele interesante despre mărarul
Mărarul este una dintre plantele de la care poți consuma tot: frunzele, semințele și tulpina. Conține ulei volatil (variază între 2,5-4% - în frunze și în ramurile tinere, și 3-6% în seminșe) calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C. Uleiul volatil de mărar conține între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului și chimenului), substanța cu un intens efect anti-cancerigen. Iată câteva beneficii ale consumului de mărar:
1. Te scapă de surplusul de kilograme.
Mărarul este recomandat în regimurile pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile sale diuretice împiedică retenția de lichide din organism și acționează asupra depunerilor în zonele celulitice.
2. Stimulează activitatea rinichilor.
Patru linguri de suc proaspăt de mărar pe zi, luate timp de două săptămâni previne și combate calculii, cistitele și infecțiile renale.
3. Întărește oasele.
Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal. O linguriță cu semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.
4. Calmează durerile abdominale.
Mărarul, în general acționează foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze și scutește nou-născutul de colici.
5. Benefic sistemului nervos.
Mărarul mai este un puternic tonic fizic și psihic, combate depresia și readuce bucuria de a trăi.
6. Împrospătează respirația.
Mestecă frunze și seminte de mărar dacă vrei o respirație proaspătă. În plus, semințele au capacitatea de a calma durerile ușoare de dinți.
7. Sâni mai fermi.
Frunzele de mărar și semințele conțin mici cantități de estrogen - hormonul feminin responsabil de creșterea naturală a sânilor și de întreținerea supleții pielii.