Ro Ru En

Fapte interesante

Faptele interesante despre ceai

Ceaiul este o băutură atât de apreciată încât este cea mai consumată din lume după apă. În multe țări este parte dintr-un ritual zilnic sau un simbol al statului social și al luxului. Lumea ceaiului este absolut fascinantă, așa că pune jos ibricul și alătură-te nouă în descoperirea unor lucruri interesante:


1. Infuzii, nu ceai
Ii spunem ceai, dar de fapt, bem o licoare care se numește infuzie. Ceaiul este, de fapt, infuzia frunzelor plantei Camellia sinensis, cunoscută sub numele de plantă de ceai. Multe dintre infuziile pe care le găsești în magazine sunt niște combinații de plante care nu conțin frunze de ceai.
În trecut, strămoșii noștrii și-au dat seama că anumite plante au diverse proprietăți curative și au învățat să le introducă în alimentație, prin simplele infuzii, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate. Se știe că teiul te ajută să dormi mai bine iar sunătoarea are efect în tratarea răcelilor. Spre deosebire de ceaiurile originale, infuziile nu conțin cofeină.


2. Exista 4 categorii principale de ceai
În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, se pregătesc patru feluri de ceai:

- ceaiul negru (fermentat, foarte bogat în teină)

- ceaiul verde (nefermentat, conținut diminuat de teină)

- ceaiul oolong (semifermentat, conținut diminuat de teină)

- ceaiul alb (nefermentat, cu cel mai scăzut nivel de teină)
Dintre toate acestea, ceaiul alb este cel mai puțin procesat, se produce în cantități mici, motiv pentru care este și cel mai scump ceai. El are, în schimb, cea mai mare concentrație de cofeină și este considerat drept cel mai bun antioxidant natural, de patru ori mai puternic decât ceaiul verde.
Se spune că fiecare dintre noi dezvoltăm o relație inexplicabilă de devotament față de un anumit tip de ceai.
3. Există momente când vrei să te bucuri de gustul unei cești de ceai negru sau verde, dar fară cofeină, poți să o decofeinizezi de sine stătător. Se spune că poți face asta infuzând ceaiul pentru 30 de secunde, după care arunci licoarea rezultată și repeți procesul firesc de preparare a ceaiului.
Cercetătorii au analizat soluția aceasta și au ajuns la concluzia că e nevoie de cel puțin 10 minute de infuzie într-o primă apă, dacă vrei să scapi de cel puțin 90% din cofeină. Deși asta înseamnă că va dura mai mult să iți prepari ceaiul, află că te poți folosi de un truc care te ajută și să faci economie: ceaiul poate fi fiert de mai multe ori.


4. Meditația e floare la ureche cu ingredientul acesta:
Teina (cunoscută şi sub denumirea de cofeină din ceai) are un efect stimulator, oferă energie și concentrare, dar într-o măsură mai mică decât dacă ai bea cafea. Motivul este că ceaiul conține și un aminoacid foarte puternic numit L-theanină, care are un efect cel puțin interesant asupra creierului.
Studiile arată ca L-theanina are efecte benefice asupra activității creierului. Induce instant stări meditative, ajutându-te să te relaxezi, fără să îți provoace somn. Mai mult, acest aminoacid îți îmbunătățește memoria, te face mai conștient de tot ce te înconjoară și are capacitatea să îți scadă nivelul de anxietate și să te ajute să faci față cu ușurință situațiilor stresante.


5. Ceaiul se și...mănâncă
Ai crede ca peste tot în lume ceaiul se bea?! În Birmania (Burma, Myanmar) însă, acesta se consumă într-un mod diferit. Aici au un soi de ceai murat care poartă numele de lephet. Ca să îl obțină, frunzele de ceai sunt fragezite, lăsate să se răcească, rulate strâns și apoi îngropate.